Stal Schouten

    Coachingspraktijk & Manege 

Annemiek Schouten

"Mijn naam is Annemiek Schouten. Ik begon met paardrijden toen ik 9 jaar oud was. Op mijn 10e verjaardag kreeg ik mijn eerste pony! Vanaf dat moment was ik elke dag op stal te vinden. Toen ik te groot was geworden voor mijn pony heb ik de overstap gemaakt naar de paarden. Met mijn eerste paard ben ik begonnen met het rijden van wedstrijden, voornamelijk dressuur. Ik heb met verschillende paarden Z-dressuur gereden en B- gesprongen.

Het lesgeven heeft mij altijd erg getrokken. Toen mijn moeder les ging geven was ik om, dat wilde ik ook, daarom ben ik, toen ik oud genoeg was, de ORUN instructeuropleiding van de KNHS gaan volgen en het jaar later heb ik de vervolgopleiding met succes afgerond. 
Omdat ik graag mijn kennis verder wil verbreden en om me verder te specialiseren heb ik verschillende andere opleidingen en cursussen gevolgd. Waaronder een cursus longeren bij Lammert Haanstra, verschillende cursussen gedragsleer voor paarden,  specialisatiecursussen lesgeven aan kinderen, een cursus kinder- en jeugdpsychologie en een schrik- en obstakel trainingscursus.

Omdat je met je lessen ook bezig bent met het verbeteren van de beweging van het paard wilde ik hier graag meer over weten. Ook wilde ik meer weten over de invloed van verschillende trainingsmethodes op het bewegingsapparaat van het paard. Daarom ben ik de opleiding tot Sportmasseur voor paarden gaan volgen en ben ik sinds 2006 gecertificeerd Sportmasseur voor paarden.


Dat de ruiter een enorme invloed heeft op de beweging van het paard was mij ondertussen duidelijk. We proberen tijdens de lessen de ruiters bewust te maken van wat ze doen en dan gaan we trainen om met zo vriendelijk mogelijke hulp iets van het paard te vragen. In 2010 kwam ik in aanraking met Centered Riding. De filosofie achter het Centered Riding sloot heel mooi aan op mijn manier van lesgeven. Daarom ben ik de opleiding gaan volgen en ben ik ook Centered Riding instructeur.

 
 
 
 
 
Omdat wij lesgeven in kleine groepen krijgen we steeds meer de vraag van ruiters die vallen binnen het autistisch spectrum, met ADHD, weinig zelfvertrouwen, angst e.d. om bij ons te komen rijden. Ik ben van mening dat je tijdens een rijles meer doelen kan bereiken dan alleen leren paardrijden. Niet voor niets wordt het paard regelmatig ingezet als co-therapeut om mensen verder te helpen in hun ontwikkeling.  Om mij hier meer in het verdiepen ben ik begonnen aan de opleiding Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam.
In juni 2016 ben ik afgestudeerd op het onderwerp angst en paardrijden. Vanuit deze kennis en mijn ervaring is een nieuwe 'tak' in het bedrijf ontwikkeld, coaching met paarden.


Regelmatig volgt ik ook bijscholingen en workshops om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de paardensport en psychologie".


Annemiek Schouten
ORUN-Instructrice, Toegepast Psycholoog, Centered Riding Instructor en Sportmasseur voor Paarden