Stal Schouten

    Coachingspraktijk & Manege 

Sportmassage


Beweging is goed voor uw paard! Maar kan uw paard goed bewegen?!

Elk paard en ieder mens beweegt de hele dag, meestal zonder er over na te denken. We vinden het normaal dat we ons vrij kunnen bewegen. Maar niet elk paard en elk mens kan zich vrij bewegen zonder problemen of pijn.

Sportmassage voor Paarden
Sportmassage voor paarden en pony’s is nog niet zo bekend in Nederland. We zorgen met z’n allen heel goed voor onze paarden. Maar voor de verzorging van het bewegingsapparaat, o.a. de spieren, van het paard wordt nog niet zoveel aandacht besteedt. Toch is dit enorm belangrijk.
Elke beweging die een paard maakt wordt veroorzaakt door het aanspannen of ontspannen van een spier. Wanneer de spieren van het paard niet goed kunnen functioneren zal het paard een beperking in zijn beweging hebben.


Doel

Het doel van Sportmassage is om de spieren van het paard in goede conditie te houden. Tijdens de massage worden de afvalstoffen uit de spieren afgevoerd en zullen de spieren ontspannen. 

Wanneer kan Sportmassage o.a. gebruikt worden: 
 • Als warming-up en cooling-down voor of na de training/wedstrijd.
 • Als rustmoment in drukke tijden.
 • Wanneer het paard spierbevangen is, om de afvoer van afvalstoffen te versnellen
 • Tijdens een periode van rust/blessure/dracht
 • Bij jonge paarden om de spieren te ondersteunen in het 'nieuwe' werk
 • In combinatie met de dagelijkse training, om het paard soepel te krijgen/houden.

Ontspanning
Sportmassage zorgt voor een totale ontspanning van het paard. Bijna elk paard vindt het heerlijk, sommige paarden vallen zelfs bijna in slaap tijdens een sportmassage. Vooral voor de (wedstrijd)paarden die een druk leven hebben en veel blootgesteld worden aan stress is een sportmassage een moment van rust. Een sportmassage heeft niet alleen een positief effect op het lichaam van het paard, het heeft ook een positieve invloed de psyche van het paard.


Ontstaan van Spierproblemen
Spierproblemen ontstaan vaak geleidelijk. Doordat er kleine veranderingen optreden tijdens het rijden en in de omgang met het paard, valt het vaak niet zo snel op dat het paard ergens last van heeft. Hierdoor sluipen ze er als het ware in. Terwijl die veranderingen in feite pijnsignalen zijn.

Spierproblemen kunnen ook acuut ontstaan. Het paard kan zich verstappen of uitglijden tijdens het rijden of in de wei, verkeerd landen na een sprong, vastliggen in de box, noem maar op.

Doordat een paard van nature een doorzetter is zal het paard voor ons blijven werken, ondanks de pijn. Het paard zal de pijnlijke spier proberen zoveel mogelijk te ontlasten. Hierdoor zal hij andere spieren meer of op een verkeerde manier gaan gebruiken, waardoor deze overbelast kunnen raken. Het probleem in de spieren beperkt zich dan niet tot één spier maar zal zich uitbreiden tot meerdere spiergroepen.

Herkennen van spierproblemen
Enkele signalen die kunnen duiden op spierproblemen:

 • Zuur gedrag bij het poetsen op bepaalde plaatsen
 • Zuur gedrag bij het opzadelen, aansingelen en opstijgen
 • Moeite met stelling en lengtebuiging tijdens het rijden
 • Kantelen of schudden van het hoofd
 • Verzet tegen de beenhulp
 • Regelmatig struikelen
 • Stijf in de beweging
 • Moeilijk willen nageven, op de hand gaan hangen, geen fijne aanleuning
 • Kort en/of snel stappen tijdens het losrijden, stress
 • Gedragsverandering van het paard zonder duidelijke oorzaak

Behandeling

Een volledige behandeling duurt ongeveer 1 á 1 ½ uur. Het is erg belangrijk dat het paard gemasseerd wordt in een vertrouwde en rustige omgeving. Tijdens een sportmassage wordt er op een manuele (alleen met de handen) manier gewerkt.

Wanneer een paard nog niet eerder is behandeld door een sportmasseur en het paard een 'probleem' heeft kan het beste resultaat behaald worden door te beginnen met een basisbehandeling bestaande uit 3 sportmassages in één week. Als de klachten spier gerelateerd zijn zal na die week zeker resultaten te zien zijn.
Als het paard geen 'problemen' heeft is één sportmassage vaak voldoende.


Meestal adviseer ik om 4 tot 6 weken na de basisbehandeling een nabehandeling te doen. Afhankelijk van deze behandeling kunnen we dan periodieke onderhoudsbehandelingen afspreken. Deze worden in overleg, afhankelijk waarvoor het paard gebruikt wordt en of het paard ‘probleemgebieden’ heeft, uiteenlopend van eens per week tot eens per jaar uitgevoerd. 


Tarieven
Een basisbehandeling van 3 massages binnen een week: € 110,-*
Een losse massage: € 45,-*
Periodieke preventieve massage: € 40,-*
*Prijzen zijn exclusief km vergoeding, gerekend vanaf Wemeldinge